Kapcsolat

Ceasar Adó '71 Kft
2100 Gödöllő
Palota-kert 6. fsz.4.
Tel: +36-70/612-8044
E-mail: ceasarado@konyvelesgodollovac.hu

Vácon elmegyünk az anyagért!


Nyitvatartás:
Ügyfélfogadás előzetes időpont-egyeztetés alapján.

Szabályzatok

Minden - a számviteli törvény hatálya alá tartozó - vállalkozásnak (kivéve bizonyos szabályzatok mikrovállalkozások esetén 2013-tól) kötelezően el kell készíttetnie a lenti szabályzatokat 90 napon belül a megalakulástól számítva (Sztv.14.§(11)), továbbá a törvények változásával ezeket a szabályzatokat folyamatosan módosítani kell. 7 db kötelező szabályzat van:

1. Számviteli politika
2. Értékelési szabályzat
3. Számlarend
4. Pénzkezelési szabályzat
5. Leltározási szabályzat
6. Selejtezési szabályzat
7. Bizonylati rend

Ezek szabályozzák tulajdonképpen a cég működését, illetve a könyvelés, beszámoló készítés stb is ezen szabályok szerint történik. Ezek a szabályzatok gyakorlatilag a kötelező módszereken kívül a törvények által biztosított választási lehetőségeket rögzítik. A 7 szabályzat összességében kb 140 oldal.

A NAV egy esetleges ellenőrzés során bármikor kérheti őket, egyrészt már csak azért is, hogy megvannak-e, másrészt azt is ellenőrizhetik, hogy a könyvelés, pénzkezelés stb a szabályzatoknak megfelelően történik-e.

Ezen szabályzatok hiányáért 200000-500000 Ft mulasztási bírság szabható ki. FIGYELEM! Az összeg egyenként értendő! Azaz, ha hiányzik mind a 7, az akár 1,7 milliós büntetést jelent. És nem csak egyszer. Mindaddig, amig ezek nincsenek meg, a büntetés duplázódik (Art.172.§).

További büntetésként kiszabható szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés (Sztv.170.§), (Btk.289.§)

Ez a veszély a cég fennállása alatt folyamatosan fennáll (ha nincsenek szabályzatok).

A szabályzatok elkészítéséért, elkészíttetéséért az ügyvezető felel (Sztv.14.§(12)) – azaz Ön. Természetesen egyértelmű, hogy ezek elkészítéséhez ismerni  kell a vonatkozó törvényeket, amiket a cégvezetők általában nem ismernek, többek között ezért is van szükségük a könyvelőkre. Ráadásul nem elég a szabályzatokat  elkészíteni egyszer, hanem folyamatosan frissíteni kell a törvényi változásoknak megfelelően.

A fenti problémára szeretnénk Önnek segítséget/megoldást nyújtani egyedülálló ajánlatunk formájában!

Kérem, adja meg az adatait és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

 
Császár Csaba
ügyvezető